• Son Yayınlar

    29 Ekim 2013 Salı

    Vitamin A

        Vitamin a suda erimeyen yağda ve organik çözücülerde eriyen bir maddedir. Bu vitamin ultraviyole ışınlarına ve oksijene karşı duyarlıdır. ısıdan fazla etkilenmez. Vitamin a karotinden meydana gelir.
        Vitamin a bir primer alkol grubuna ve çok sayıda bağ yapısına sahiptir. Vitamin a nın alkol, aldehid (retinal) ve asit (reetinoik asit) formları vardır. Vitamin a alkol insan ve hayvanlarda bulunur ve karotinoidleri vitamin a  ya çevirme kabiliyetleri vardır.
          
          Memeli hayvanların karaciğerleri  ß -karotinnin retinole çevrildiği yerdir. Bağırsak mukozasında retinol esterleşerek retinile dönüşür ve lenf yolu ile kara cigerin kupper hüçrelerinde depo edilir.
           Vitamin a nın biyolojikal sistemlerde belli başlı dört fonksiyonu vardır. Bunlar ; görme ,epitelizasyon ,büyüme ve üremedir. Vitamin a kemiklerin gelişiminde de etkilidir. Bu vitamin kandaki hücresel faktörlerde çoğalma, özellikle T ve B lenfositleri sayı ve oranlarındaki olumlu gelişme, peritoneal makrofajların fagositoz yeteneklerinin artması, plazma hücrelerinin Ig sentezleme fonksiyonlarının gelişmesi gibi fonksiyonlar üzerine olumlu etki gösterir.
           Vitamin a, d vitamininin ve steroid hormonunun sentezleri ile ilişki halindedir.
    • Blogger'dan yorum yap
    • Facebook'dan yorum yap
    Item Reviewed: Vitamin A Rating: 5 Reviewed By: mustafa yanık
    Yukarı Kaydır