• Son Yayınlar

    13 Ocak 2015 Salı

    Topografik Anatomi 40 Soru

    1) Foramen infraorbitale nin anestezi yeri (atta) ?
    C1) Crista facialis’in ön ucunun 3 parmak üst tarafı(dorsal) ve 2 parmak önünde foramen infraorbitale bulunur.
    2)Foramen mentale’nin seçim yeri
    C2) Angulus oris’in yaklaşık 2 parmak ventralinde bulunur.
    3) Foramen supraorbitale’nin seçim yeri?
    C3) Margo supraorbitale’nin orta yerinde sığ bir çukur halinde hissedilir.
    4)Foramen infraorbitale’nin seçim yeri?
    C4)Maksillar molar dişin 2 parmak üst tarafında yer alır.
    5)Regio naris önemi?
    C5)Gerçek burun deliği ve diverticulum nasi (kör kese) den oluşur. Gerçek burun deliği, burun boşluğuna girilmek istendiğinde ya da mideye nazogastrik sonda göndericiliğinde kullanılır.
    6) Nazogastrik sonda nasıl yapılır?
    C6) Cavum nasi (gerçek burun boşluğundan) üzerine işaret parmağı ile baskı uygulanarak sondanın alttaki yolu izlemesi sağlanır. Eğer diverculum nasi’den girilirse kanama görülür ve hayvan ölebilir.
    7) Regio labialis superior ?
    C7) Üst dudak bölgesidir. ÖNEMİ: Rum. Özel bezlere sahiptir. Bu bezlerin salgılarıyla sürekli nemli tutulur. Kuruluğu hayvanın ateşli olduğunu gösterir. Eq, küçük rum. Ve carnivorlarda çok hareketlidir. Dış yüzünün ortasında philtrum denen oluk bulunur.
    8)Merme bölgesini açıklayınız.
    C8) Üst dudağın dış bölümünde burun deliklerine kadar uzanan kılsız bölgeye merme bölgesi denir. Bu bölgede özel bezler mevcuttur. Sağlıklı hayvanlarda merme nemlidir.
    9)N. Ophtolmicus’un anestezi yeri?
    C9)Girişim yeri lateral göz açısı bölgesidir. Bullous oculi’nin zarar görmemesi dikkate alınarak girilir. Kranülün yönü karşı tarafın çene eklemidir.
    10) N. Frontalis’in anestezi yeri?
    C10) for. Subraorbitale margo supraorbitalis’in orta yerinde sığ bir çukur halinde bulunur.
    11)Regio zygomatica’nın klinik önemi?
    C11) Sığırda n. Mandibularis’in anestezisinin yapıldığı yerdir. Köpekte kerotokonjunktivis glandula zygomatica ve papilla parotidea üzerinde yapılarak operatif girişim yerleri bu bölgede bulunur.
    12) N. Mandibularis’in anestezi yeri? Yapılışı? Anestezi olan bölgeler?
    C12) Lateral göz açısından kulak kepçesinin basisine bir düzlem çekilir. Bunun ortasının 1 cm altına iğne batırılır. İğnenin yönü karşı tarafın kulak kepçesidir. İğne fossa temporalis’e ulaşır. Madde enjekte edilir. Alt çenenin geçici felci, ağız boşluğu, farinks ve yemek borusunun başlangıç kısmının muayenesi yapılır.
    13) N. İnfraorbitalis’in anestezi yeri?
    C13) For. İnfraorbitale incisura nasoincisiva’yı crista facialis’in ön ucuna birleştirilen çizginin orta kısmının 1 parmak göz tarafında bulunur.
    14)N. Lingualis ve n.hypoglossus’un anestezisi için seçim yeri?
    C14)Atta daima 2 taraflı yapılır. Palpasyonla proc. Lingualis assis hyoidei’nin rostral ucu tespit edilir. Buranın 2,3 parmak önünde ve median olarak iğne dil kökü yönünde dikey olarak batırılır. Sığırda, her iki tarafta inc. Vasorum faciolium’un 2 cm önünde corpus mandibula’nın medial tarafına bir iğne ile girilir.
    15) Sinus frontalis’in trepanasyon yeri? (sığır & at)
    -C15) Atta: her iki tarafın arcus orbita’sının dorsalinden transversal bir hat çekilir. Bu transversal çizgi üzerinde ancak median düzlemin 2,5 cm lateral tarafıdır.
    16) Atta sinus conchofrontalis’in treparasyon yeri?
    C16) Medial göz açısından başın median hattına bir çizgi çekilir. Bunun orta noktasında ikince treparasyon yeri bulunur. Buradan sinus concha dorsalis bölgesine girilir.
    17) Boynuz ile yaş tayini ve boynuz anestezisi?
    C17) Boynuzun corpus cornus (boynuzun ortası) bölgesinde ilk 3 yaşta 1, sonraki her yaşta 1’er halka şekillenir. N.cornualis’ten anestezi  yapılır. Keçide, hem n.frontalis hem n.cornualis anestezi edilmelidir.
    18) N. Cornualis’in anestezisi için seçim yeri?
    C18) Crista frontalis externa’nın göz ile boynuz arasındaki uzaklığın tam ortasına rastlayan yerin 1 parmak altındaki çukurcuktur. Palpasyonla tespit ediltikten sonra anestezik madde enjekte edilir.
    19) Regio colli dorsalis’in klinik önemi?
    C19) Funiculus nuchae’nin bulunması, BOS’un punksiyon yerinin bu bölgede olması, bursa subligamentosa nuchalis cranialis-caudalis’in bu bölgede bulunmasıdır.
    20) Beyin-Omurilik sıvısı punksiyon yerleri? (BOS)
    C20) At: Cavum subarachnoidole’ye yapılır. Punksiyon yeri purotuberentia occipitalis externa’dan yaklaşık 6,5 cm geride ve m.spinalis’in yüzeyinden yaklaşık 8 cm uzakta bulunur. 
    -Sığır: Cavum subarachnoidole’ye yapılır. Cavum suberachnoidole ile dış deri yüzeyindeki uzaklık yaklaşık 8,5 cm kadardır.
    21) Diverticulum tuba auditivae klinik önemi?
    C21) Sadece eq. Bulunur. Hava kesesine operatif yolla girileceğinde wilborg üçgeni tercih edilir.
    -Wilborg üçgeni: cranialde ramus mandibula’nın boyun tarafı kenarı, dorsalde gerilmiş başta hissedilebilen m.sternomandibularis’in kirişi ve ventralde v.lingofacialis tarafından sınırlanmıştır. Topografisi: 1-Deri 2-Deri kası ve fascia 3-Gl. Parotis 4-Gl. Mandubularis
    22) Trocheatomi ve esophagotomi yapılışı?
    C22) Trocheatomi: Boynun ön 1/3’ü ile orta 1/3’ü arasındaki 4.- 6. Trochea halkalarının bulundugu yerden yapılır.
    -Esophagotomi: Sulcus jugularis’in alt 1/3’ünde yapılır.
    23) Trocheatomi yerinin topografik anatomisi?
    C23) 1-Deri 2-Subcutis 3-M.cutaneus 4-M.sternohyoideus 5-Fascia trochea 6-Trochea’nın tunica mucosa’sı
    24) Mediastunum caudale ve muayene üçgenini açıklayınız.
    C24) Kalbin arkasındaki bölgedir. Üst ve alt iki kısmı vardır. Alt kısmı dar ve küçüktür, en önemli anatomik oluşum olarak n.phrenicus’u kapsar. Üst kısmında aorta thorasica, vena azygos.
    Kısaca anatomilerini gördüğümüz bu organların muayeneleri için regio costalis üzerinde bir üçgen oluşturur, buna muayene üçgeni deriz.
    25) Sinus maxillaris’in treparasyonu?
    C25) Crista facialisin ön ucunun 2-3 cm ön ve üst tarafıdır. Treparasyon sırasında concha nasi dorsalis kesilebilir.
    26) Kornaj operasyonu ?
    C26) Regio larngeus atlarda operasyonun yapıldığı bölgedir. Ventriculus laryngis mukozasını keserek bunun sonucu olarak gevşek duran lig. Vocaleyi görmektir.
    27) Cidogo nedir?
    C27) Columna vertebralisin 2 scapula arasında kalan bölgesine nedir. (regio interscapularis)
    28) Karın boşluğu bölgeleri?
    C28)
    - Regio abdominalis cranialis – son kaburgalar ile diyaframa arasında
    - Regio abdominalis caudalis – tuber coxae ile pelvis boşluğu girişinde
    - Regio abdominalis medialis – son kaburga ile tuber coxae arasında
    29) Regio abdominalis media?
    C29) Vücudun iki yanında son kaburgalar arasından geçirilen enine iki düzlem ile iki spina iliaca ventralis arasında geçirilen enine düzlem arasında kalan bölgedir. Lateralis sinisterden sezeryan doğum yapılır.
    30) Regio colli dorsalis (boynun dorsal bölgesi) klinik önemi?
    C30) Ense bağının bulunması, Bos’un punksiyon yerinin bu bölgede olması, bursa subligomentosa nuchalis cranialis ve caudalisin bu bölgede olması.
    31) Mitral kapak oskültasyon ?
    C31) At, sığır: Göğüs kafesinin sol tarafında, dirsek ekleminin dorsalinde, 4. Ve 5. İntercostal aralıkta oskülte edilir.
    Köpek: Göğüs kafesinin sol tarafında, 5. İntercostal aralıkta.
    Kedi: Göğüs kafesinin sol tarafında 5. İntercostal aralıkta thorax’ın sternuma yakın alt ¼ lük kısmında oskülte edlr.
    32) Tricuspidol kapak ve en iyi oskülte edildiği bölge?
    C32) At ve sığırda göğüs kafesinin sağ tarafında, dirsek bölgesi ile omuz bölgesinin orta kısmında 3. Veya 4. İntercostal aralıkta oskülte edilir. Aynı kapak ayrıca göğüs kafesinin sol tarafında 2. İntercostal aralıkta oskülte edilir. Köpekte göğüs kafesinin sağ tarafında kosto- kondral eklem bölgesi yanında 3. Ve 5. İntercostal aralıkta yapılır. Kedi: göğüs kafesinin sağ tarafında 4. Ve 5. İntercostal aralıkta yapılır.
    33) Aort kapağı ve en iyi oskülte edildiği yer?
    C33) At ve sığırda: Göğüs kafesinin sol tarafında omuz bölgesinin hemen üzerinde, 4. İntercostal aralıkta oskülte edilir. Köpek: göğüs kafesinin sol tarafında kosto-kondral eklemin hemen üzerinde ve 4. İntercostal aralıkta.
    34) Pulmonar kapak ve en iyi oskülte edildiği bölge?
    C34) At ve sığırda göğüs kafesinin sol tarafında aortik bölgenin ventralinde, omuz bölgesinin 4-6 cm aşagısında, 2. Veya 3. İntercostal aralıkta oskülte edilir. Köpek: Göğüs kafesinin sol tarafında 2. 4. İntercostal aralıktan ve sternumun hemen üzerinde. Kedide göğüs kafesinin sol tarafında 2. Ve 3. İntercostal aralıkta thoraxın sternuma yakın 1/3 lük kısmında.
    35) Thoraco sentralis tanımı, seçim yeri, topografisi?
    C35) Teşhis ya da tedavi amacıyla göğüs boşluğu duvarının özel bir aletle delinerek göğüs boşluğuna veya organlarına yapılan punksiyonlara denir. Vena subcutenea abdominisin zedelenmemesi için bu damarın hemen dorsalinde ve ruminantlarda sağda 5. Solda 6. Atlarda sağda 6. Solda 7. Etçillerde sağda 7. Solda 8. İntercostal boşluktan göğüs boşluğuna girilir. Topografisi: 1)Deri 2)Fascia trunci superfacialis 3) m. Cutaneus trunci 4) fascia trunci profunda 5) m. Obliqus externa abdominis 6) m. İntercostalis externus 7) m. İntercostalis internus 8) subperitoneal yağ dokusu 9) Fascia endothorasica 10) pleura costalis
    36) Regio interscapularis dıştan içe doğru topografik oluşumlarını yazınız.
    C36) 1)Deri 2) fascia superficialis trunci 3)yağ katmanı 4) funiculus nuchae’nin cidago’daki kesimi 5) bursa subligamentoso supraspinale 6) trokal omurların proc. Spinosusların uçları
    37) Karın boşluğunun alt duvarının klinik ve topografik anatomisi?
    C37) Karın boşluğu punksiyonunun abdominal ve ambilikal fıtıklarının, laparatomi ve gastrotomi’nin yapıldığı yer oluşu ile önemlidir. 1)deri 2) m cutaneus trunci’nin aponeurosis 3) fascia trunci prfunda 4) vagina musculi recti abdominisin dış yaprafı 5)m.rectus abdominis 6) peritoneum
    38) Karın boşluğunun yan duvarlarının klinik ve topografik anatomisi?
    C38) Cecum punksiyonunun ruminantlarda Rumen punksiyonu ya da rumenotomi operasyonu, sezeryan operasyonunun yapıldığı yer ve biopsi örneklerinin alınması ile önemlidir. 1)Deri 2) m.cutaneus trunci 3) fascia trunci profunda 4)m obliqus ex. Abdominis 5) m. Obliqus int. Abdominis. 6) m. Transversus abdominis 7) fascia transversalis 8) peritoneum parietale
    39) Atlarda sinus maxillaris rostalis ve caudalis’in trepenasyon yerini tarif ediniz.
    C39) Rostralis’in; crista facialis’in ön ucunun ön ucunun 2-3 cm ön ve üst tarafıdır. Bu trepanasyon sırasın concha nasi dorsalis kesilebilir.
    Caudalis; Alt göz kapağının 2 parmak önü ve crista facialis’in üst kenarının 1 parmak dorsalidir. Bu trepanasyon sonucunda septum sinum maxillarium kırılabilir.
    40) N.cornualis’in anestezisi için seçim yeri?
    C40) Crista frontalis externa’nın göz ile boynuz arasındaki uzaklıgın tam ortasına rastlayan yerin 1 parmak ventralinde çukurcuktur. Crista frontalis ext. Palpasyonla tespit edildikten sonra anestezik madde enjekte edilir. Keçinin boynuz amputasyonunda hem n.frontalis hem de n.cornualis anestezi edilmelidir.
    _____________________________________________________________________________
    Alıntıdır.
    • Blogger'dan yorum yap
    • Facebook'dan yorum yap
    Item Reviewed: Topografik Anatomi 40 Soru Rating: 5 Reviewed By: MSO
    Yukarı Kaydır